Cum sa iti alegi furnizorul de energie electrica

Liberalizarea pietei in ceea ce priveste distributia de energie electrica si a gazelor naturale a adus o seama de avantaje in plus pentru consumatorul final. Acest lucru vine dupa o lunga perioada in care romanii au fost captivi intr-un sistem monopolist, in care piata distributiei de energie electrica si a gazelor naturale era detinuta de o singura companie.

Acest lucru crea o gramada de neajunsuri pentru consumatori, incepand de la birocratia excesiva si pana la greutatile intampinate la orice tip de operatiune, incepand de la o simpla interventie pentru deranjamente, pana la preschimbarea contractului sau plata facturilor restante. Nu mai spunem de eventuale litigii sau nemultumiri legate de facturare, care de multe ori erau tergiversate cu lunile pana la solutionare alor.

Astazi insa, aceste lucruri sunt pe cale sa se schimbe, odata ce romanii isi pot alege singuri compania distribuitoare de energie electrica sau gaze naturale. Sunt insa o multime de termeni precum client eligibil, plata energiei reactive sau client final, pe care consumatorii cu greu le inteleg, astfel incat sa faca si alegerea corecta a furnizorului de astfel de servicii.

Cum definim un client eligibil

Ca atare, in terminologia intalnita in contractele cu furnizorii de energie avem astazi notiunea de client eligibil, o noutate, cata vreme pana acum toti clientii erau captivii aceluiasi sistem monopolist. Un client eligibil este acea persoana fizica sau juridica ce are dreptul sa se conecteze la un furnizor de energie electrica sau de gaze naturale, nefiind grevat de vreo alta clauza contractuala.

Prin urmare, in momentul in care valabilitatea contractului cu un anumit furnizor de gaze naturale a incetat, orice client este liber sa isi aleaga orice furnizor de energie doreste. In ceea ce priveste criteriile dupa care acesta este ales, acestea sunt variate. Desigur, primul argument in alegerea sau schimbarea de furnizori energie electrica este pretul.

Daca analizam lista publicata de organismele abilitate, vom avea afisate numele tuturor companiilor furnizoare, alaturi de plata pe fiecare serviciu in parte si chiar simulari pe anumite scheme de consum. Astfel, ne putem face o idee cam cum va arata costul final al unei facturi, pentru a putea face comparatie cu furnizorul actual.

Ce trebuie sa stim despre plata energiei reactive

Un alt termen intalnit pe facturile de plata este legat de energia reactiva. Alaturi de alte taxe si accize, precum si plata timbrului verde, plata energiei reactive este reglementat prin ordin de catre autoritatile competente. In fond energia reactiva reprezinta o forma de energie suplimentara c serveste la producerea si intretinerea campurilor magnetice, consumata de regula de motoare electrice si transformatoare. Cat priveste metodoligiile si obligatiile de plata, si acestea sunt prevazute in contractele de furnizare a energiei electrice.

Write a Reply or Comment