Merită să muncești o viață pentru o casă?

Am prieteni care și-au cumpărat case sau apartamente de 150-200.000 de euro. Unii dintre ei au plătit un avans de 25-30%, alții au cumpărat cu avans 0. Acum au rate la bancă între 1000 și 1500 de euro. Pentru încă 20-25 de ani.

Ce însemnă asta? Că vor muncii aproape toată viața ca să achite acea casă. Sigur, este plăcut să ai o casă cu curte și să poți să-ți inviți prietenii la un grătar în week-end. Este plăcut și să ai un duplex în al cărui living să poți să joci o partidă de remi cu amicii. Dar… trebuie să muncești o viață pentru asta.

Eu am fost cel mai fricos și când mi-am făcut credit scoring-ul și mi-a spus ofițerul de credit de la bancă că pot să iau un credit de 220.000 de euro i-am zis hai să fim serioși. Am ales să cumpăr un apartament la un preț mult mai mic. Mă stresează că nu pot să-mi invit în week-end toți prietenii, dar rata mea la bancă este de 120 de euro. Ce avantaje am:

-între fiecare două job-uri îmi iau o vacanță de 2-3 luni
– de câte ori nu-mi convine ce se întâmplă la serviciu pot să-mi dau demisia și nu trebuie să înghit mizeriile vreunui angajator.
– nu am niciodată stresul că nu o să pot să plătesc rata la bancă
Voi ce alegere ați făcut sau intenționați să faceți?

Write a Reply or Comment