Ce se întâmplă când nu-ți plătești rata la casă?

Mulți români trăiesc cu impresia că dacă nu-și plătesc rata la casă banca le va executa garanția (casa în cazul unui credit ipotecar) și au scăpat de grija ratelor. Cei care au cumpărat case sau apartamente la prețurile din 2008 și care văd că imobilul valorează mai puțin decât suma pe care o mai au de restituit la bancă chiar ar prefera varianta de mai sus.

Din păcate, în România nu există o lege a falimentului personal. O astfel de lege, în țările în care există, este menită să-i protejeze pe cei împrumutați în fața băncilor. Este similar insolvenței din economie: ai o perioadă de câțiva ani în care banca nu poate să-ți ia casa, cu condiția ca în acestă perioadă tu să încerci să-ți revii din punct de vedere financiar.

SITUAȚIA ÎN ROMÂNIA

Să luăm un exemplu. Mai ai de restituit din credit 50.000 de euro și nu poți să mai plătești ratele. Dacă banca consideră că nu-și va mai recupera bani, va trece la executarea silită a garanției și ca atare va vinde casa la licitație cu 40.000 de euro.

Ei bine, epopeea nu se termină aici: banca va încerca să recupereze și diferența de 10.000 de euro și ca atare poate să pună poprire pe veniturile prezente și viitoare, să execute silit ceva bunuri(electronice, electrocasnice, mașină).

Așa că sfatul meu: nu vă culcați pe o ureche! Banca când v-a împrumutat banii s-a asigurat că poate și să-i recupereze.

Write a Reply or Comment